torsdag 2. februar 2012

JODI status



Pirket litt rundt hos JODI.

TOD hadde en post om divergensen mellom EIA og JODI sine oljeproduksjonstall i fjor. Status den gangen var at JODI fikk inn rapporter fra 90 land, som sto for ca 90% av verdens oljeproduksjon. Kjernen i posten var denne grafen:


Som vi ser ut gjør ikke de manglende landene noen forskjell hva retningen på utviklingen angår: de er mange men små, så resultatet er relativt konstant. (Mistenker vel at EIA også gjetter en del, og at det ikke har noe å si i den store sammenhengen. Usikkerheten i disse tallene er stor uansett.)

Her er JODI sine mest oppdaterte data. "Olje" (som iflg manualen (pdf) inkluderer kondensat) i blått, Liquefied Petroleum Gas i orange (propan og butan). Det siste datapunktet er november 2011, men mange land, deriblant Kina og Kuwait, er listet med 0 i produksjon, noe som definitvt ikke stemmer. (Det er mange andre tvilsomme 0'er i datasettet også; en øvelse for en regnversdag å bytte dem ut med gjennomsnittstall eller EIA-tall, men jeg tror ikke det har noe særlig å si, litt for nivået sikkert, men ikke for formen på kurven.) Oktober ser ut til å våre siste relativt komplette måneden. Likevel...



Betyr dette at EIA er helt på bærtur? La oss ta en titt på JODIs kategori "Total Products":

Total oil includes all oil products: the five main product groups described above (LPG, Gasoline, Kerosene, Gas/diesel Oil and Heavy Fuel Oil) but also all the products which were not identified separately : refinery gas, ethane, naphtha, gasoline type jet fuel, petroleum coke, white spirit & SBP, paraffin waxes, bitumen, lubricants and other products.
(fra manualen)

Det ser ut til at denne kategorien også inkluderer biodrivstoff, ikke direkte, men innrapportert som "gasoline"; etanol iaf har jo en misjon som tilsetningsstoff til bensin, så det går vel ikke an å klage på. Dette burde være ganske likt EIAs samlekategori "All Liquids":


Her er formen mye likere EIA-grafen.