onsdag 18. november 2009

Redd gammalskogen!

Motorsager truer eventyrskogene (Dagsavisen)

Motorsager truer eventyrskogene i Oslo og nærliggende kommuner. Nå ber Naturvernforbundet i Oslo og Akershus (NOA) om at 12 av disse skogene blir vernet så snart som mulig.


For de av dere som kanskje ikke er så mye ute i skogen: det er enorm forskjell på naturskog og industriskog. Det burde egentlig ikke hete "industriskog" - granåker er mer passende. Granåker'n karakteriseres av det nærmest totale fraværet av biologisk mangfold: det er bare gran der.

Det var gammalskog bak hytta til svigerfar... den blei høgd i fjor sommer.

Vi var der på våren... Lysegrønt, fuglesang, en haug med ringduer som fløy rundt... og selvsagt den majestetiske gamle granskauen bak hytta. Kom tilbake på høsten... det så ut som en scene fra en apokalypsefilm. Brunt, svart og grått. Noen pinner av tørrgraner hadde fått stå igjen... For å virkelig drive poenget hjem var duene byttet ut med ravner.

Det er ingenting som er så deprimerende som et høgstfelt. Annet enn et høgstfelt hvor det sitter en ravn i toppen av en tørrgran og skriker hest...

Et perfekt bilde på døden.

Og som ikke det var nok, har de i år plantet ny gran isf å la det frø seg naturlig (det var masse granspirer av året der, så de kan ikke ha framskyndet prosessen mye, men nærmest garantert at den nye skogen blir kjip).

Ja, jeg vet... Industrien trenger trevirke, vi må holde hjulene i gang, produktivitet er alt... arrgh...

Redd gammalskogen.