søndag 5. april 2009

Et kraftverk som en tornado



"Tenk STORT" har vært amerikanernes motto i en årrekke. Denne idéen stammer riktignok fra en kanadier... Louis Michaud. Han er på riktig kontinent, iallfall.

Idéen er egentlig veldig enkel.

Dersom du har to områder med forskjellig temperatur, kan du, dersom du klarer å sette opp en kobling mellom de to, utvinne energi. Jo større temperaturforskjell, jo mer energi.

Her nede på bakkenivå, hvor de fleste av oss befinner seg, er det forholdsvis varmt.

Der jumbojetene flyr, derimot, er det kaldt.

Kan vi sette opp en kobling herfra til dit? Å bygge en pipe er litt... upraktisk. Men naturen setter av og til opp en slik kobling helt av seg selv... you guessed it. Det kalles en tornado.

En tornado kan strekke seg helt til tropopausen (der stratosfæren begynner); ca. 17 km over ekvator.

Michaud mener det er enkelt å sette i gang en kunstig tornado (den trenger ikke gå all the way; han har bygd en prototyp i garasjen som blir to meter høy)... alt du trenger er en varmekilde, og litt apparatur for å få den stigende luften over den til å rotere, og du er i gang. Tornadoen suger inn varm luft i underkant og spytter den ut i overkant. Det blir et kraftig sug... ved å montere vindturbiner i det suget kan energien tappes. Han kaller det Atmospheric Vortex Engine.



Vitenskapelig uskolerte personer kunne kanskje finne på å bekymre seg for at tornadoen skulle unnslippe & gå amok i nabolaget som en annen Godzilla, men der kan Michaud berolige oss: det er helt umulig.

Man kunne også sett for seg at luftfartsmyndigheter i siviliserte områder hadde innsigelser mot å se disse sprette over alt...

Men sånn rent bortsett fra det så er det bare fordeler.

Kjøletårnene til eksisterende (kull-, kjerne-)kraftverk egner seg utmerket som varmekilde for et AVE-kraftverk, som vil gjøre dem billige(re) både å bygge og drive.

Varm bakkeluft flyttes høyt opp i atmosfæren hvor det er lettere for varmen å stråle ut i rommet; en AVE vil derfor gi negativ global oppvarming.

Og sist men ikke minst, hvor TØFT er det ikke å ha en tam tornado å leke med?

Les mer på: Atmospheric Vortex Engine. Litt uproft utseende, men masse info.

Det er ikke mangel på alternativer som er problemet...