fredag 24. april 2009

Verdens matforsyning



Jeg har lest Scientific American i mange år (papirvarianten); det er et veldig bra blad, svært etterrettelig (dersom en artikkel er kontroversiell på noen måte kommer det alltid en artikkel en måned eller tre etterpå som presenterer et annet syn på saken), stort sett flinke til å popularisere (den vanskelige kunsten å forenkle og forklare uten å overforenkle) og ganske fritt for sensasjonalisme. Litt for lite sensasjonalistiske av og til, faktisk; jeg synes de blir litt for konservative noen ganger... og har til gode å se dem behandle Peak Oil, som jeg mener er den viktigste samfunnsmessige/politiske kjensgjerningen i dag... men de har jo et rykte å ta vare på.

Så når SciAm publiserer en artikkel som denne: Could Food Shortages Bring Down Civilization? av Lester R. Brown,

...da er det ikke løse rykter lenger. OK, jeg er ikke enig med Brown i at "failed states" fører til terrorisme (selv om det sikkert gir gjenklang i et amerikansk publikum), eller at narkotika er en trussel mot sivilisasjonen (det kommer i så fall langt ned på lista); men det han sier om utviklingen i verdens matvareforsyning (jeg regner med det er det som er hans fagfelt, og det er det artikkelen stort sett snakker om, tittelen til tross) er... urovekkende. Desto mer fordi det virker riktig.

For det første så øker forbruket (etterspørselen), på grunn av befolkningsøkning, på grunn av velstandsøkning (som fører til at flere spiser mer kjøtt, egg, melk etc., som øker kornforbruket pr. konsumert energi), og sist, men værst, på grunn av forsøket med å kjøre vestens biler på sprit:

A fourth of this year’s U.S. grain harvest—enough to feed 125 million Americans or half a billion Indians at current consumption levels—will go to fuel cars. Yet even if the entire U.S. grain harvest were diverted into making ethanol, it would meet at most 18 percent of U.S. automotive fuel needs. The grain required to fill a 25-gallon SUV tank with ethanol could feed one person for a year.

The recent merging of the food and energy economies implies that if the food value of grain is less than its fuel value, the market will move the grain into the energy economy. That double demand is leading to an epic competition between cars and people for the grain supply and to a political and moral issue of unprecedented dimensions. The U.S., in a misguided effort to reduce its dependence on foreign oil by substituting grain-based fuels, is generating global food insecurity on a scale not seen before.


En total katastrofe; kan noen vennligst formidle det til Petter Stordalen og "miljøstiftelsen" ZERO?

Bedre står det ikke til med vår evne til å øke produksjonen - det vil snart bli vanskelig nok å holde den konstant.

[T]he shortage of freshwater, the loss of topsoil and the rising temperatures (and other effects) of global warming—are making it increasingly hard to expand the world’s grain supply fast enough to keep up with demand. Of all those trends, however, the spread of water shortages poses the most immediate threat. The biggest challenge here is irrigation, which consumes 70 percent of the world’s freshwater. Millions of irrigation wells in many countries are now pumping water out of underground sources faster than rainfall can recharge them.


Resultatet er at i seks av de ni siste årene så har kornforbruket oversteget produksjonen, som har ført til stadig synkende lagernivåer. Trenden for matvarepriser er også stigende.

Det kanskje mest urovekkende her er at utsiktene er så mørke selv om Brown ikke regner med noen av jokerne her: "Finanskrisen", dvs at en gjeldstynget landbrukssektor rett og slett ikke har råd til å så all jorda (OPPDATERING: ...eller gjødsle nok); at det pr. nå er tørke i mange viktige jordbruksområder; og sist, men ikke minst, Peak Oil... som vi kanskje ikke vil merke på kroppen på noen år enda, men som på litt sikt - i alle fall innen min levetid - vil sette kraftige begrensninger på handlekraften vår når det gjelder å løse disse problemene.

Ad det siste poenget, en litt simplistisk, men interessant, studie på Energy Bulletin forrige dagen om sammenhengen mellom energi og befolkning:

Peak People: The Interrelationship between Population Growth and Energy Resources(Graham Zabel)

Det to karrierevalgene som gir de beste fremtidsutsiktene i dag er etter min mening 1) økologisk bonde og 2) soldat.